40 graden in de tuin!

We hebben het meegemaakt in week 30 van 2019: 40 graden en meer. Er werd geadviseerd om zoveel mogelijk uit de zon te blijven, rustig aan te doen en goed te drinken. Terwijl de meesten onder ons van de vakantie genoten, werkten wij in een heerlijk klimaat op kantoor. Geweldige airco!

Maar….de planten in de tuin stonden daar in de hitte te verbranden. Natuurlijk hebben we de bomen extra voorzien van water, meermaals zelfs. Maar meer konden we niet doen. Je zag mooie bloemen kleurloos worden, bladeren verbranden en planten die gingen hangen. Wat opviel was dat zelfs planten op de noord-kant door de avondzon zijn verbrand. Sommige gazons waren ‘s  morgens nog mooi groen en ‘s avonds zag het geel.
Een paar dagen later hadden sommige bomen al hun blad laten vallen.

Er waren ook planten die niks geleden hadden onder de hitte. Vaste planten als Verbena, Artemisia en Perovskia stonden er nog steeds mooi bij. De Carex is ook nog mooi groen. De boomsoorten Gleditisia en Liquidambar kunnen het ook hebben.

Daarna gingen de temperaturen naar beneden en kwamen er meer regenbuien. De hagen en heesters gingen weer groeien en de hortensia liet weer nieuwe frisse bloemen zien. De natuur probeert zich te herstellen.

40 graden, we hebben er ook wat van geleerd: een mooi lijstje met beplanting wat bestand is tegen deze hitte.